Innlegg Årsmøte Hedmark Arbeiderparti Siv Broman

Gi barna et måltid på skolen» - et forslag Trysil AP sendte inn på forhånd

Kjære Årsmøte!Vi i Trysil Arbeiderparti går inn for et felles måltid for alle skoleunger. For oss i Arbeiderpartiet er det viktig å utjevne forskjeller å ha en sterk offentlig velferdsstat, derunder en god offentlig skole for alle. Vi kan vel være enige i at det kreves god fysisk og psykisk helse å lære seg noe på best mulig måte?De fleste halvstuderte røvere har hørt om Maslows behovspyramide. Lengst ned i pyramiden er basisbehovene: mat, drikke, søvn og tak over hodet. Lengst opp kommer selvrealisering eller som vi kan kalle det her: å lykkes best mulig på skola.

Det har forundret meg lenge at vi i Norge ikke har gratis mat på skolen. De nærmeste naboene våre, Finland og Sverige, har hatt det lenge. Det rare er jo at ingen av dem har noen oljepenger. Vi er en matpakkenasjon. To slappe brødskiver med svett ost på. I beste fall… Ikke alle har dedikerte foreldre som ordner med hjemmebakt surdeigsbrød og crispy grønnsaksstæsj formet som hjerter i matpakka til unga sine. Kanskje aller minst de som må pante tomflasker for ikke å få ekko i kjøleskapet noen dager før penga kjem.

Tida har forandret seg fra den tida da mange av oss her begynte på skola på 50-60-70 tallet. Vi var ikke på SFO og skole fra tidlig på morgenen til langt ut på ettermiddagen. Vi kom hjem til varm middag ganske tidlig. Den tiden er nok over for mange. Unger i fysisk vekst og med en hjerne i utvikling som skal ha ork, konsentrasjon og ro til å tilegne seg læring trenger energirik og variert mat under en lang dag. Ikke langt utpå kvelden…Vi vet at barnefattigdom er økende. 1 av 10 unger vokser opp med såkalt vedvarende lav inntekt hos foreldrene. Vi vet at dårlige matvaner og uhelse generelt går i arv fra generasjon til generasjon. Jeg har barnebarn på 7, 9 og 10 år som får gratis varm mat hver dag i svensk offentlig skole. Dem trodde jeg løy da jeg fortalte om matpakka som er vanlig for skolebarna her. Men nei, a bessmor lyver ikke!

Gode vaner må læres tidlig. Vi har lest om ungdommer som kaster matpakka si i søpla. Cola og wienerbrød i stedet gir ikke næring før læring. Felles mat for alle fra 1. klasse kan skape gode vaner, riktig næring og økt læring.

Tilbake til Maslow: mat og drikke er de mest grunnleggende og livsnødvendige behov mennesker har. Spesielt barn i vekst og utvikling. Unga er fremtida vår.

Kjære årsmøte, gi unga våre ordentlig mat – åt alle i hop!

Gi barne et gratis måltid på skolen