Turid

Trysil anno 2030

Leserinnlegg av ordførerkandidat Turid Backe-Viken

TRYSIL ANNO 2034

Hvor er du om 11 år? Tirsdag vedtok kommunestyret kommuneplanens samfunnsdel - Trysils viktigste planverk sammen med arealplanen. Planen tar stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for samfunnet og viser hvordan kommunen skal utvikle seg de neste 11 årene. Trysils forrige samfunnsplan ble vedtatt i 2009, og mye har endret seg. Ingen kan spå framtida, men politikerne har prøvd å stake ut ei retning for kommunen.

Trysils største utfordring er demografi og befolkningsutvikling. Dersom vi fremskriver SSBs prognose kommer vi til å miste innbyggere hvert år fremover. Det betyr mindre penger og dårligere tjenester til oss alle. Samtidig blir det flere eldre og hjelpetrengende. Sammenhengen mellom befolkningsnedgang og dårligere tjenester er en ond sirkel som store deler av distrikts-Norge står ovenfor, og vi er dermed avhengig av tilflytting for å endre kursen.

Derfor bør alle tryslinger være opptatt av hvordan vi kan få til tilflytting – uten grep går pilen i feil retning. Vi må skape forutsetninger for at vi som bor her ønsker å fortsette å bo her, våre ungdommer ønsker å bo her eller flytte tilbake etter år med studier og livserfaring utenfra, og vi må skape tilflytting av nye tryslinger. Aller helst unge som vil etablere seg og skape familie i Trysil.

Kommuneplanen viser sammenhengen mellom arbeidsplassutvikling og befolkningsutvikling. Trysil må bli et sted hvor det er attraktivt å jobbe, drive næring og skape nye arbeidsplasser. Vi har ledige jobber i dag, og det er et paradoks at rekruttering til disse er en utfordring, men det skal ofte to jobber til for å friste en familie til å flytte, og vi trenger ulike typer jobber for å være attraktive. I tillegg må vi tilby helårs, hele og faste stillinger hvis det skal skape grunnlag for å flytte.

Trysil har en stor fordel fremfor mange andre distriktskommuner. Det er faktisk mange som kan tenke seg å bosette seg her. Vi har opplevelser og aktiviteter i Trysil som folk reiser fra hele Europa for å oppleve. For at Trysil skal være et attraktivt sted å flytte til må vi kunne tilby mulighet for å kjøpe eller leie bolig, med attraktive skoler og barnehageplass i nærheten når man trenger det. Her er det ting å ta tak i fremover.

Ett av fem hovedmål i planen frem mot 2034 er bærekraftig utvikling, og det skal gjennomsyre alt vi foretar oss. Det betyr at vi må sikre behovene i dag uten å ødelegge for framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine behov. Det er her den største uenigheten finnes i det politiske landskapet når vi nærmer oss konkretisering av målene. Det er enkelt å sette seg på bakbeina og si nei, men hvordan skal vi konkret kunne skape grunnlaget for vekst og arbeidsplassutvikling? Fritidsbebyggelse blir en viktig diskusjon fremover, men det er en diskusjon vi har hatt i Trysil siden vi startet med hyttebygging. Kravene til gode og bærekraftige løsninger vil sikkert øke og utvikles i takt med økt kompetanse og innovasjon på området. Verken Trysilfjellet eller andre områder i kommunen er fulle, men ved videre utbygging skal vi ta nødvendige hensyn til naturen.

Det er jorda og utmarka som er grunnlaget for verdiskapninga i Trysil. Vi vil fortsette å bidra til at utmarka vår fortsatt kan utvikles og skape grunnlag for nye arbeidsplasser. Vi vil følge opp samarbeidet mellom kommunen, grunneierne, hytteeierforeningene, regionale myndigheter og næringslivet. Vi vil også hilse velkommen fortetting i de områda som egner seg til det.

Vi trenger nye arbeidsplasser skal vi opprettholde og helst øke folketallet. Erfaringstall viser at vedlikehold av eksisterende fritidsboliger ikke er nok til å opprettholde dagens arbeidsplasser og langt mindre skape nye. En fortsatt utvikling av besøksnæringa er en forutsetning for dette. Enkelte synes nok det er besnærende med proklamasjoner om at «fjellet er fullt», men realitetene og konsekvensene virker lite gjennomtenkt. Så lenge ingen kan peke på konkrete alternativer til sysselsetting bør vi holde på de næringene vi har, og ikke skape usikkerhet hos de som faktisk ønsker å utvikle næringslivet i Trysil.

Turid Backe-VikenOrdførerkandidat, Trysil Ap